Την Πέμπτη 18 Μαρτίου 2022 οι μαθητές της Α΄ Τάξης του σχολείου μας πραγματοποίησαν την πρώτη τους ημερήσια εκδρομή, ύστερα από το μεγάλο χρονικό διάστημα που η πανδημία επέβαλε την αναβολή των σχολικών εκδρομών.  Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του αναλυτικού προγράμματος σπουδών και το πρόγραμμά της ήταν προσαρμοσμένο σε αυτό και ειδικότερα στο μάθημα Αρχαία από Μετάφραση – Οδύσσεια.

Προορισμός μας ήταν η Αθήνα. Αρχικά μεταβήκαμε στον  «Ελληνικό Κόσμο», το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού,το οποίο αποτελεί ένα υπερσύγχρονο Πολιτιστικό Κέντρο και Mουσείο που ξεχωρίζει για τα πρωτοποριακά προγράμματά του. Εκεί, στην  «Θόλο» , το νέο ημισφαιρικό «Θέατρο» Εικονικής Πραγματικότητας του Ιδρύματος χωρητικότητας 132 ατόμων,  οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα  Περιήγηση στην Αρχαία Αγορά.

Στο πρόγραμμα αυτό, οι μαθητές ξεναγούνται στο χώρο της Αρχαίας Αγοράς και, με την καθοδήγηση ειδικού μουσειοπαιδαγωγού, έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν οι ίδιοι τη διαδρομή που θα ακολουθήσουν. Η αναπαράσταση της Αγοράς σε τρεις διαφορετικές στιγμές της ιστορίας της δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να αντιληφθούν την εξέλιξη μέσα στο χρόνο και τη μεταβολή των λειτουργιών του χώρου από εποχή σε εποχή, όπως αυτή αποτυπώνεται στις αρχιτεκτονικές και πολεοδομικές διαφοροποιήσεις της. Στην κλασική Αγορά (περί το 400 π.Χ.) τονίζεται η σημασία των δημόσιων διοικητικών κτηρίων και η ύπαρξη ενός μεγάλου ανοιχτού χώρου για συναθροίσεις και αθλητικές δραστηριότητες. Στα Ελληνιστικά χρόνια (περί το 150 π.Χ.) δεσπόζουν τα μεγάλα εμπορικά κτήρια (στοές) και δίνεται έμφαση στην ευεργετική δράση των ελληνιστικών ηγεμόνων. Τέλος, η ρωμαϊκή εικόνα της Αγοράς (περί το 150 μ.Χ.) αποτυπώνει τη σταδιακή της αποδυνάμωση ως διοικητικού και εμπορικού κέντρου, γεγονός που άφησε περιθώρια για την ανάπτυξη του θρησκευτικού και πολιτιστικού χαρακτήρα της, καθώς ανεγέρθηκαν καινούργιοι ναοί, ωδείο, βιβλιοθήκη και νυμφαίο.

Στη συνέχεια κατευθυνθήκαμε στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στο κτήριο του Ιδρύματος, το οποίο αποτελεί ενα αρχιτεκτονικό ορόσημο, σχεδιασμένο από  από το αρχιτεκτονικό γραφείο Renzo Piano Building Workshop, και το οποίο έχει αποσπάσει σημαντικές διεθνείς αρχιτεκτονικές διακρίσεις, μεταξύ των οποίων και το Βραβείο Διεθνούς Αριστείας 2018 (Award for International Excellence) του Βασιλικού Ινστιτούτου Βρετανών Αρχιτεκτόνων (Royal Institute of British Architects – RIBA). Απόλαυσαν τη θέα από την κορυφή του κτιρίου και περιπλανήθηκαν στο Πάρκο Σταύρος Νιάρχος το οποίο καταλαμβάνει το 85% της συνολικής έκτασης του ΚΠΙΣΝ και αποτελεί τον μεγαλύτερο δημόσιο μεσογειακό κήπο στον κόσμο.

Η συμπεριφορά  και η συνεργασία των μαθητών μας ήταν υποδειγματική. Η χαρά και η ζωντάνια τους  γέμισε και εμάς χαρά και ήταν μια ευκαιρία για όλους να θυμηθούμε ότι το μάθημα είναι ακόμα πιο συναρπαστικό όταν συνεχίζεται και έξω από τις σχολικές αίθουσες.